שמרים
שמרים , שמרים, שמרים.....
אם הייתי מקבלת שקל כל פעם שהתלמידים שלי או העוקבים שלי שואלים אותי לגבי שמרים הייתי כבר מיליונרית. כי מי לא אוהב שמרים? נכנסתם פעם לביניין שמישהו הכין בו עוגות שמרים? כל הביניין מריח, בא לך להכנס, לדפוק בדלת ולבקש ביס...
ריח שפשוט אי אפשר לעמוד בו. אני יודעת ששמרים להרבה אנשים זו פוביה, והאמת אין סיבה. זו עוגה קלה להכנה בלי הרבה מקום לטעיות (אם כמובן מכירים את הכללים) להביא עוגת שמרים כמתנה? את פשוט יוצאת מלכה!! (או מלך כמובן, יש לי הרבה תלמידים גברים...) כאן יש דוגמאות אז, אני הולכת לתת לכם כאן את כל הטיפים הכי טובים, הרבה מהם כתבתי בעקבות השאלות שאני נשאלת במהלך הקורסים שמעניינות אתכם. זהו מדריך פרקטי, עם כל התובנות. יש אין ספור מתכונים ברשת, רובם דומים עם שינוי קל, החוכמה היא לדעת ליישם על מנת לקבל בצק עסיסי וטוב.
שמרים טריים או יבשים
שמרים טריים נמצאים במקרר בסופרים ונותנים ריח שמרים ממכר. השמרים היבשים נמצאים במחלקת האפייה, פחות מריחים אבל מאוד נוח להשתמש בהם: אורך חיי המדף שלהם ארוך מאוד, הם נשארים אפילו שנה במקרר בקופסא סגורה, תמיד זמינים, זולים. חשוב מאוד לשמור אותם במקרר או במקפיא בקופסה אטומה על מנת שלא יקבלו לחות. אין צורך להפשיר לפני השימוש. אני בן אדם ספונטני... עכשיו בא לי להכין עוגה...לא מחר, לא אחרי הקניות בסופר, עכשיו! כך שלי מאוד נוח להשתמש בשמרים היבשים. תאמינו לי, אני מכינה המון, אין הבדל!!
המרות
לכל 1 ק"ג קמח משתמשים בקוביית שמרים טריים או בשקית שימרית (50 גרם) או ב 2 כפות שמרים יבשים (כ-20 גרם).
קמח
בצק שמרים מאוד אוהב גלוטן - חלבון חיטה שיגרום לו לספוח אליו יותר מים ולצאת רך ואוורירי. אפשר להוסיף גלוטן (אבקה אותה קונים בחנויות תבלינים או בחנויות מתמחות) ומוסיפים 3% מכמות הקמח. אופצייה נוספת היא להשתמש בקמח לחם (נקרא גם קמח קשה) קמח עשיר בגלוטן. אני פחות אוהבת להסתבך ואוהבת שכל המצרכים זמינים בכל סופר ולכן אני מכינה את כל עוגות השמרים שלי בקמח רגיל רב תכליתי! אם יודעים לעבוד נכון ולפתח את הגלוטן (תכף נדבר על זה...) העוגה יוצאת מושלמת גם עם הקמח הרגיל. תעשיית הקמח הכינו לנו גם קמח שמרים, אפשר להשתמש בו אך בעיני הוא לא מקל. את קמח השמרים שמים בקערת המקסר ואת הקמח הרגיל שמים בקערת המקסר עם 2 כפות שמרים יבשים, זה החיסכון בעבודה... ויקר הרבה יותר. אז אם אתם מכינים עוגת שמרים פעם בשנה או פעמיים בשנה, תקנו את הקמח שמרים אבל אם אתם אוהבים עוגות שמרים, חבל על הכסף.
איך שמים את החומרים
כאשר משתמשים בשמרים יבשים: קמח נערבב עם השמרים ורק אז נוסיף את שאר החומרים. ערבוב הקמח עם השמרים ימנע מגע ישיר עם המלח והשמן אותו השמרים לא אוהבים. כאשר משתמשים בשמרים רטובים צריכים יותר להזהר בעיניין המלח והשמן ולכן הם יכנסו בסוף.
לישה
הכי חשוב בהכנת בצק שמרים. הלישה מתבצעת ידנית-מי שממש אוהב לפתח את שרירי הידיים או במקסר עם וו לישה. אז כפי שאמרנו בקמח יש חלבון שנקרא גלוטן. את הגלוטן אנחנו רוצים לפתח על מנת ליצור רשת תלת מימדית אלסטית. איך מפתחים את הגלוטן? ע"י לישה טובה וארוכה עד שהבצק מרגיש ממש נעים וכיף להמשיך לגעת בו. אם אתם מרגישים אפילו קצת שהוא קשה, תוסיפו עוד קצת מים ותמשיכו ללוש. הלישה צריכה להיות כ-10 דקות אבל תמיד חשוב לבדוק את גמישות הבצק. בקורס הפרונטלי והדיגיטלי שלנו, אנחנו ממש מתרכזים בהכנת בצק טוב, עסיסי רך ונעים שעבר לישה טובה, כי כאשר הבצק יהיה מושלם, כל עוגות שמרים, הרוגלך, הסינבון רול, או לחמים, חלות ולחמניום יהיו מושלמים. חשוב מאוד , שימו לב לזה.
טיפ חשוב - הוספתם מים ועכשיו נראה שהבצק שוחה בשלולית. לא לזרוק! תמשיכו ללוש, הבצק יספח את הנוזלים ואז שוב תבצעו בדיקה האם הבצק נעים, אם עדיין הבצק קשה, אפשר להוסיף שוב מים. בעוגות בצק השמרים צריך להיות רך , נעים ולא דביק. בפיצות ופוקצו'ת הבצק קצת יותר דביק (קצת יותר מים).
טיפ זהב - זיכרו, חלק מכמות הנוזלים בבצק מתאדים במהלך האפייה. אם לא יהיו מספיק נוזלים בבצק המאפה יתייבש. בצק עם כמות נוזלים טובה (לעיתים יותר ממה שכתוב במתכון) יבטיח מאפה עסיסי.
איך מתפיחים
יש להתפיח על השיש עד להכפלת הנפח. בשיעורים שאני מלמדת שמעתי כבר הכל - ראש של שום להניח מעל, גפרורים, שמיכה, כריות, כל אחת ומה שהיא מאמינה שיעזור לשמרים לתפוח... השמרים אוהבים חום ותופחים יותר מהר כשחם. לחסרי הסבלנות שביננו שלא יכולים לחכות ודחיית סיפוקים לא שייך אליהם, הנה כמה שיטות שעלי מקלות: אפשר ליצור מעין תא התפחה ביתי:
לחמם תנור לכ 40-50 מעלות, לכבות אותו ואז לשים את הקערה עם הבצק מכוסה בתוכו. ניתן גם לפתוח את דלת התנור ולשים עליה את הקערה כשהתנור מחומם ל40-50 מעלות. התפחה במיקרו- מחממים את המיקרו עם כוס מים בתוכו, עד שהמים רותחים. מכניסים את הבצק בתוך קערה עטופה במגבת ומניחים לתפיחה. המים יצרו אדים שיעזרו לתפיחה. בבצק תוכלו לשים מים פושרים (זהירות, לא חמים) זה יזרז את התהליך. לאחר התפחה ראשונה יש ליצור את צורת העוגה ולהתפיח שוב כ – 40 דקות כשהעוגה מכוסה במגבת. פיצות ופוקצו'ת אין צורך להתפיח שוב.
רידוד
השתדלו לא לקמח את משטח העבודה (כן, כן, לא התבלבלתי...) כאשר מקמחים את המשטח ומנסים לרדד הבצק "חוזר", פשוט לא ממושמע.... אם ממש לא אפשרי והבצק ממש נדבק שימו מעט קמח. כאשר עובדים על השיש ולא מקמחים בעצם "נעזרים" בשיש שידביק קצת את הבצק וכך הוא לא "יחזור", הוא ממש "יתמסר" לנו.... פשוט, התחילו לרדד מהמרכז כלפי חוץ. כל פעם תרימו את הבצק כדי לוודא שהוא לא ממש נדבק. הפכו אותו לצידו השני ושוב רדדו תוך בדיקה תמידית שהוא משוחרר. (אם כמות הנוזלים ששמתם נכונה ופיתחתם את הגלוטן כפי שהסברתי, אתם לא תאמינו כמה קל יהיה לכם לעבוד עם הבצק. אתם תתאהבו בו, פשוט כיף לעבוד עם בצק ש"עושה כל מה שאני רוצה", לא חוזר, לא מתכווץ, לא נקרע.
צורת העוגה
השתדלו לרדד לעלה דק-עובי של כ 1/2 ס"מ, ככה המילוי יהיה יותר דומיננטי והעוגה יותר עסיסית. צרו את הצורה של העוגה ושוב התפחה-עוד כ-40 דקות מכוסה במגבת. כאשר רוצים ליצור גלילים (למשל כשמכינים חלה), יש לשקול את הבצק ולחלק אותו שווה בשווה לכל גליל. מומלץ לפתוח כל בצק לעלה ולגלגל אותו (כמו רולדה) ורק אז לקלוע את כל הגלילים. זה יעזור לבצק לתפוח נכון והבצק יהיה עסיסי ואוורירי.
אפייה
תמיד אבל תמיד (ולא רק בשמרים ) יש לחמם מראש את התנור. זמן האפייה משתנה בהתאם לסוג התנור, גודל המאפה, סוג המלית ותבנית האפייה ולכן אני לא יכולה לכתוב זמנים מדוייקים. עוגות אני אופה ב 180 מעלות ועוקבת. אני בודקת לפי הצבע ותמיד לפני ההוצאה מהתנור בודקת בתחתית העוגה, אם היא נראית לי אפוייה. תשתדלו לא לייבש את העוגה. העוגה מוכנה-להוציא, לא להשאיר עוד בתנור, היא מתייבשת. חלות לחמים לחמניות אני אופה ב-200-220 מעלות. אפייה נכונה היא קריטית להצלחת מאפה עסיסי.
זיגוג העוגה
בתום האפייה אני מברישה את העוגה בסירופ סוכר שעשוי ביחס של 1:1 מים וסוכר. זה יעניק לעוגה עוד עסיסיות וגם ברק. רגע...-אני יודעת שקשה להתאפק אבל חכו לצינון העוגה אחרת יהיה תחושה של עוגה לא אפוייה.
הקפאה
שאלת השאלות, אף פעם אין לנו זמן ולכן אנחנו תמיד מנסים להתייעל, להכין ולהקפיא, זוהי שאלה שתמיד חוזרת... אז, אפשר להקפיא בצק שמרים! ואלה האופציות: להכין בצק, להתפיח, להוציא את האויר, לעטוף בניילון נצמד ולמקפיא, הפשרה במקרר כמה שעות ואפייה. אופצייה נוספת להכין הכל, לאפות, לצנן ולהקפיא, הפשרה במקרר. אפשר לחמם מעט (מעט,כן?! לא ליבש) לפני ההגשה. ועכשיו, אחרי שהבנתם איך להכין בצק מושלם נשאר להכנס למטבח ולהתחיל ליישם!! אני מאחל לכם בהצלחה.
אני יודעת שהרבה מכם היו רוצים תמיכה, מישהו שממש ילך איתכם יד ביד עד להצלחה, שתקחו מתכון ותדעו שהוא מצליח, ולא עוד נפילה. שאתם רוצים לדעת לפנק את בני הבית בקינוחים טעימים, שלא יהיו רק טעימים אלה גם יפים, תכשיטים. שתוכלו להכין הכל, עוגיות, עוגות, שוקולד, עוגות גבינה, מלוחים, שתאכלו לארח אירוח הכי בסטייל. אם אתם רוצים לראות את כל התהליך, להעזר בצוות שלי, להצטרף לקהילת התלמידים שלנו שמונה אלפי תלמידים, פעילים, בחיי, אין עוד קהילה כזאת, ממש כמו משפחה, שעוזרים ותומכים גם אם נתקעתם באמצע הלילה. כאן משאירים פרטים, ללא כל התחייבות כמובן ויועצת האפייה המהממת שלנו, שתוכלו להתייעץ איתה על הכל, תחזור אליכם.
לפרטים נוספים -
054-7335580
054-4707072
התעניינתם בשמרים ומעוניינים לשמוע פרטים נסופים על הקורס הדיגטלי שלנו? לחצו כאן לכל המידע המלא על הקורס הדיגטלי שלנו - מתוק מהלב.